tiistai 12. tammikuuta 2016

Eestin koulu: huonoa musiikinopetusta?

Suomessa musiikki on ylä-asteelta lähtien ollut yksi mun lukuisista lempiaineista (niiden monien muiden joukossa). Kasilla ja ysillä tuli valittua valinnaiset musiikit ja siellä sitten iloisena rämpyttelin bassoa ja hoilasin. Ressussa MU1 meni myös mukavasti bändeillen. Oli siis pikkiriikkinen kulttuurishokki, kun tulin tänne.

Tiedän, että eestissä laulamisella on pitkät ja vahvat perinteet. Suomessa eräs tuttu oli kehunut eestiläisiä musiikintunteja. Ekan kerran, kun pääsin musiikinluokkaan täällä, olin vähän hämmentynyt. Luokassa oli tasan yki soitin levysoittimen lisäksi ja se oli piano. Okei, vähän outoa, mutta kun siihen pianoon ei koskaan koske kukaan muu kuin opettaja. No selvä, ei sitten kosketa pianoon, onhan tää kuitenkin musiikin historian kurssi, mutta silti vähän oudoksutti. Jokaisen tunnin lopussa kyllä lauletaan, mutta meininki ei ole kovin kannustava. Opettaja soittaa pianoa edessä ja muut lukevat sanoja paperista. Mitään ei oikeasti harjoitella, ihan sikana kamaa vaan lauletaan läpi. Samalla vierustoverini valittavat, että "Õigest ma ei oska laulma, miks meie peame alati laulma?". Oikeesti, emmä osaa lualaa. Miks aina pitää laulaa?

Ajattelin, että ei kai kaikki musiikinopetus tässä maassa voi olla näin köyhää. Otin asian puheeksi muutaman kanssaluokkalaiseni kanssa ja naureskelin sille, ettei musiikinluokassa ole soittimia. Kauhukseni kuulin, ettei kukaan heistä (neljästä) ollut soittanut muusikin tunneilla enempää kuin yhden kerran, ja he olivat soittaneet kanteletta. Kyllä, viisikielistä. Itse asiassa kaikki eivät edes sitä. Ja kaikki heistä olivat eri kouluista.

Tässä valossa voin sanoa, että vaikka täällä on ihan hauskaa, musiikinopetus taitaa olla koko maanlaajuisesti semi perseestä :(

Tässä vielä kuva iloisesta Kanelista laulamassa ysin loppujuhlassa koulun bändissä. Tätä on mielestäni musiikinopetus. Learn from your bigbrother, Estonia!


4 kommenttia:

  1. Nokkahuilu on uusi kannel... ;) Musanopetus on kyllä Suomessa laadikasta, kun miettii että jopa Rajiksessa (pelkkä ala-aste) löytyy kaikki mahdolliset bändikamat. Rumpusettejä on kahdet, on muistaakseni jopa kontrabasso... silti hieman panikoiden "odotan" oman luokan tulevia nokkahuilutunteja... joita olen vältellyt alitajuisesti. On kivempi laulaa Youtubin ja rytmisoitinten tahdissa poppia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. joo. Näitten musatunnithan siis muistuttaa mun ala-asteen musiikintunteja, joista en pitäny hirveesti, paitsi että nää soittaa vielä vähemmän. Meillä oli Elias-koulussa kuitenkin vanhat kunnon (kalliit) choroihuilut...

      Poista
    2. Millaisia lauluja laulatte? Kansanlauluja? ;)

      Poista
    3. No ennen joulua joukulauluja (joista jo sanoinkin, että suunnilleen kaikki sellasia hartaita). Nyt kun ollaan keskiajassa musan hissassa niin gregoriaanisia lauluja (plus osaan ilmeisesti latinaa, kun osasin vähän niinku kääntää niitten sanoja :D). Sit laulettiin Jaakko kultaa ja pääsin opettaa sen suomeks niille! Mut ne lauluosiot on kyllä valehtelematta parasta kurssilla, varsinki ku päästiin niist hartaist joululauluist. Siis mun korvat alko pikkasn väsyy niille...

      Poista